home  »   licht en geluid blog  »

Virtual DJ Content Unlimited review

 

Met het Content Unlimited abonnement van Virtual Dj heb je toegang tot duizenden tracks voor een tientje per maand. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn... is dat ook zo of niet?

virtual dj content unlimited

Wat is Content Unlimited precies en hoe werkt het?

Content Unlimited is een abonnementsdienst voor Virtual Dj gebruikers. Voor een tientje per maand kun je zoveel muziek afspelen als je maar wilt, maar dus wel alleen in Virtual Dj. Je kunt de tracks dus niet op een USB'tje zetten om ze op je CDJ af te spelen, dat is dus wel een nadeel.

Daarnaast heb je altijd een internetverbinding nodig om nieuwe nummers te kunnen downloaden, dat is logisch. Je kunt echter ook thuis alvast nummers downloaden naar je computer zodat je deze ook offline kunt afspelen als je op locatie geen internetverbinding hebt.

Het zoeken naar nummers doe je gewoon in Virtual Dj zelf, zoals je ook in je eigen muziekcollectie zou zoeken. Als je een nummer laadt op één van de decks wordt het nummer automatisch gedownload naar je computer, het is dus niet zo dat het nummer opeens stopt als je internetverbinding even wegvalt zoals bij streaming.

Je kunt (gedownloade) nummers blijven afspelen zolang je abonnement actief is. Als je het abonnement stopzet kun je de nummers ook niet meer afspelen. Je huurt de muziek dus, de muziek wordt nooit jouw eigendom. Ook dat is iets om over na te denken, maar zolang je gewoon de hitzones en dance smash albums koopt blijft je eigen collectie ook voldoende up to date.

Je kunt het abonnement afsluiten met PayPal of credit card en het is op ieder moment met 1 klik op te zeggen, je zit dus nergens aan vast. Het abonnement is af te sluiten voor iedere versie van Virtual Dj, dus ook voor de gratis home versie (die je overigens officieel niet mag gebruiken tijdens optredens).

Welke muziek vind je wel en niet in Content Unlimited?

Ten eerste wil ik duidelijk maken dat je voor dat bedrag ongelooflijk veel waar voor je geld krijgt, maar perfect is het niet. Dan heb ik het vooral over het beschikbare repertoire, zeker niet over de kwaliteit van de bestanden want die is prima; 320 kbps MP3's die ook nog eens uitstekend getagd zijn (dus zaken als het jaartal, genre, versie enzovoorts zijn netjes ingevuld). Daarnaast zijn er van de meeste tracks meerdere versies beschikbaar, zodat je ook eens een lekkere remix van een bekend nummer kan draaien.

Top 40 hits

Over het algemeen zijn de bekende top 40 tracks prima vertegenwoordigd, al duurt het soms even voordat de nieuwste hits zijn toegevoegd. Zo staan "Hello" van Adele en "Sorry" van Justin Bieber op het moment van schrijven op nummer 1 en 2 in de top 40, maar nog niet in Content Unlimited terwijl deze tracks toch al een week of 3, 4 uit zijn. Ook bij de vorige grote Justin Bieber hit "what do you mean" duurde het enkele weken voordat deze beschikbaar kwam.

Dit zijn echter wel uitzonderingen, de meeste nieuwe top 40 hits staan er gewoon in en ook de top 40 hits van de laatste 10 jaar zijn uitstekend vertegenwoordigd.

Jaren 70 / 80 / 90

Dat geldt helaas niet voor de oudere hits. Artiesten als The Trammps, Aretha Franklin, The Jacksons, Earth wind and fire, Rolling Stones, Robbie Williams, 2 Unlimited enzovoorts leveren helaas zeer weinig resultaten op: vaak helemaal niets, soms alleen nieuwere nummers of remixen van oude tracks en bij een aantal artiesten (U2, Queen, Michael Jackson) ook een aantal "greatest hits", maar absoluut niet te vergelijken met bijvoorbeeld Spotify.

Dance

De bekende (commerciele) dance hits zijn over het algemeen prima vertegenwoordigd, en zoals eerder vermeld zijn er meestal meerdere remixen van een track beschikbaar. Als je vooral in clubs draait en dus de allernieuwste dance muziek nodig hebt is Content Unlimited echter niet de juiste keuze voor jou, veel tracks uit de Beatport top 100 van dit moment staan er bijvoorbeeld niet in.

Nederlandstalig

Daar kunnen we kort over zijn: Nederlandstalige muziek is vrijwel niet vertegenwoordigd in Content Unlimited.Niet in Content Unlimited... maar wel in NetSearch!

virtual dj content unlimited netsearch

Bij je Content Unlimited abonnement krijg je ook nog een andere service cadeau, NetSearch genaamd. Deze service doorzoekt diverse openbare bronnen op internet (waaronder youtube), waardoor je opeens wél vrijwel ieder nummer kunt vinden.

De vraag is alleen in welke kwaliteit... zoals hierboven te lezen is wordt onder andere YouTube als bron gebruikt, en de audiokwaliteit van YouTube is niet altijd even goed. Daarnaast kom je ook regelmatig tracks tegen van nog veel slechtere kwaliteit, bijvoorbeeld een live optreden dat iemand met zijn telefoon heeft opgenomen...

Over het algemeen kun je de meeste nummers echter wel in een acceptabele kwaliteit vinden, maar je moet ze dus altijd even voorbeluisteren voordat je ze afspeelt voor publiek en je moet vaak meerdere tracks proberen voordat je de juiste kwaliteit te pakken hebt.

Je kunt zelf bepalen of er ook resultaten van NetSearch getoond moeten worden. Deze worden altijd getoond onder de lokale en/of content unlimited resultaten, en zijn duidelijk herkenbaar.

Conclusie

Content Unlimited is een uitstekende service voor allround dj's (wat de meeste professionele gebruikers van Virtual Dj zijn). Met name muziek van nu en de laatste 10 jaar is prima vertegenwoordigd in hoge kwaliteit, en muziek die niet in Content Unlimited zelf staat is via NetSearch vaak alsnog te vinden (zij het wel in mindere, maar meestal acceptabele, kwaliteit).

Voor slechts 10 euro per maand krijg je echt enorm veel waar voor je geld, en mocht het toch niet bevallen kun je je abonnement op ieder gewenst moment beeindigen.