home  »   alles over licht en geluid  »  

Virtual Dj, Traktor Dj en Serato : dj software vergeleken

 

Bax-shop.nl - alles voor de DJ, Producer en Muzikant!

Tegenwoordig hoef je jezelf echt niet meer te schamen als je met MP3's draait; veruit de meeste dj's nemen alleen nog een USB stickje mee naar een optreden. Bovendien ontdekken steeds meer dj's de voordelen van dj software als Virtual Dj, Traktor Dj en Serato. In dit artikel zetten we de overeenkomsten en de verschillen van deze drie dj software producten op een rijtje.

Voor deze review hebben we demo's van de volledige versies van alle pakketten gebruikt. Daarnaast hebben we ook de handleidingen uitvoerig bestudeerd om een zo compleet mogelijk beeld van de mogelijheden te krijgen.

Stand alone dj software

Het eerste wat opvalt is dat Serato niet als stand alone dj software gebruikt kan worden. Als je geen (MIDI) controller hebt aangesloten krijg je een basic versie van de software met slechts 1 deck.

Virtual Dj en Traktor kunnen wel volledig stand alone gebruikt worden, waarbij je beschikt over alle functies. Een MIDI controller werkt uiteraard wel een stuk prettiger maar is niet noodzakelijk.

MIDI controllers

Zowel Virtual DJ als Traktor werken met vrijwel iedere MIDI controller. Dat geldt helaas niet voor Serato; deze software werkt alleen met door Serato ondersteunde controllers. Gelukkig zijn dat er best wel wat, maar je bent toch een stuk beperkter in je keuze dan bij Virtual DJ of Traktor.

Een nummer zoeken

Een nummer zoeken werkt bij al deze dj software ongeveer hetzelfde. Ten eerste heb je een browser die ongeveer hetzelfde werkt als de verkenner van Windows. Verder heb je een zoekveld dat werkt zoals Google; terwijl je typt worden de zoekresultaten gefilterd, dus hoe meer letters je typt, hoe minder resultaten je krijgt.