home  »   alles over licht en geluid  »   alles over dj gear  »

CD / MP3 / Media spelers

 

Bax-shop.nl - alles voor de DJ, Producer en Muzikant!
Alles over professionele cd, mp3 en media spelers vind je op deze pagina.

De meeste professionele cd-spelers van tegenwoordig spelen allang niet meer alleen cd's. Vrijwel alle cd-spelers kunnen tegenwoordig ook prima overweg met MP3 cd's, maar veel cd-spelers zijn zelfs complete media controllers geworden. Naast cd's kun je er ook een USB stick, externe harde schijf of je I-Pod op aansluiten, en in veel gevallen kan de speler ook MIDI signaal uitsturen.

Scroll naar beneden om alles te lezen, of klik hieronder om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

advertentie JH geluid

 

Begrippenlijst cd-mp3-media spelers

Wanneer je op zoek bent naar een professionele cd-speler kom je een hoop begrippen en functies tegen.
Hieronder leggen we de belangrijkste uit:


Tabletop vs 19 inch

Er zijn 2 soorten cd-spelers: table top en 19 inch. Tabletop betekent letterlijk "op de tafel". Dit zijn dus cd-spelers die je op een tafel moet zetten (of op je dj booth natuurlijk). Deze spelers zijn dus niet bedoeld om
in te bouwen, al zijn er tegenwoordig ook speciale flightcases verkrijgbaar voor dit soort cd-spelers.
De meeste enkele cd-spelers zijn tabletop spelers.

De meeste dubbele cd-spelers zijn 19 inch. Dat is de standaard maat voor professionele inbouw apparatuur.


Play

Play betekent afspelen. Als je deze knop indrukt zal het nummer dus beginnen met spelen.


Cue (punt)

Bij professionele cd-spelers kun je zelf vrij precies bepalen waar het nummer moet starten (ook wel
"scherp stellen" genoemd). Als je bijvoorbeeld het intro wilt overslaan kun je het startpunt na het intro instellen. Dat startpunt wordt het "cue punt" genoemd. Het instellen van dit startpunt wordt "cue'en" genoemd.

Zo'n cue punt is bijvoorbeeld erg handig als je een nummer wilt voorbeluisteren. Je stelt het startpunt in
dat je wilt hebben, luistert een stukje van het nummer en drukt dan weer op cue om terug te gaan naar het ingestelde startpunt. De cd-speler staat dan weer goed, en als je op "play" drukt zal de muziek starten vanaf het door jou ingestelde punt.


Hot cue (hot start)

Een hot cue (ook wel hot start genoemd) is eigenlijk hetzelfde als een cue punt. Als je echter op "cue" drukt gaat de speler in de pauze stand, terwijl hij bij een hot cue begint met afspelen vanaf dat punt. Door steeds opnieuw op de hotcue knop te drukken kun je ook een stukje herhalen (de speler gaat immers steeds weer terug naar het ingestelde cue punt en speelt vanaf daar weer verder) of een stutter effect creeën.


Stutter

Stutter betekent letterlijk stotteren. Als je bijvoorbeeld een nummer hebt waar "hallo" in voorkomt kun je dat als cue punt instellen. Door herhaaldelijk op "cue" te drukken kun je een stotter effect creeën, bijvoorbeeld "ha ha ha hallo".

Als de speler beschikt over hot cues speelt de speler bovendien automatisch verder, totdat je weer op de hot cue knop drukt.


Loop

Op de meeste professionele cd-spelers zit een loop functie. Daarmee kun je een stukje in een nummer steeds herhalen. Je kunt zelf een beginpunt en een eindpunt instellen, en het stukje daartussen wordt dus steeds herhaald. Let wel op dat de speler een naadloze (of seamless) loop heeft.


Pitch control

Met pitch control kun je de snelheid van een nummer aanpassen. Dit is handig als je wilt mixen, je kunt zo immers zorgen dat de snelheid (de BPM dus, het aantal beats per minute) van nummer A hetzelfde is als die van nummer B.


Key adjust

Naast het veranderen van de snelheid met pitch control is het bij de duurdere spelers ook mogelijk de toonhoogte aan te passen. Dit wordt "key adjust" of "key control" genoemd. Met deze functie kun je er ook voor zorgen dat de toonhoogte gelijk blijft als je de snelheid verandert, zodat je geen smurfenstemmen krijgt.


Beat counter / BPM

BPM betekent Beats Per Minute, dus het aantal tellen per minuut. Hiermee wordt de snelheid van een nummer uitgedrukt. Het is belangrijk deze snelheid te weten als je wilt gaan mixen, omdat de nummers dan dezelfde snelheid moeten hebben. Ook als mensen aan het (stijl)dansen zijn is het belangrijk dat de snelheid van het volgende nummer ongeveer gelijk is aan het huidige nummer.

Een beat counter is een systeem dat automatisch het aantal beats per minute telt, waardoor je snel kunt zien of twee nummers ongeveer dezelfde snelheid hebben. Dit is helaas niet altijd even nauwkeurig, maar het is wel een handig hulpmiddel.


Beat sync

Sommige spelers kunnen automatisch het aantal beats per minute synchroniseren, zodat de snelheid van de twee nummers gelijk is.


USB / media controller

Zoals al eerder op deze pagina beschreven kunnen veel cd-spelers tegenwoordig niet alleen (MP3) cd's afspelen, maar ook MP3 bestanden vanaf allerlei USB apparaten zoals een USB stick, externe harde schijf of I-pod. Apparaten die dit kunnen worden ook wel een USB controller of media controller genoemd.


MIDI

MIDI betekent dat de speler een signaal stuurt naar je computer, waarmee je dj software kan bedienen.
De software moet dan natuurlijk wel geschikt zijn voor MIDI, zoals Virtual Dj of Traktor.


Relay play

Relay play betekent dat er automatisch gewisseld wordt tussen de 2 cd-spelers. Dit werkt als volgt:
  • Eerst wordt nummer 1 van de cd in speler 1 afgespeeld
  • Vervolgens wordt (automatisch!) nummer 1 van de cd in speler 2 afgespeeld
  • Vervolgens wordt nummer 2 van de cd in speler 1 afgespeeld enzovoorts enzovoorts

Playlist, hot list, afspeellijst

Met name bij spelers die ook MP3's kunnen afspelen vanaf een USB stick, externe harde schijf of I-pod kun je vaak zelf playlists samenstellen met je favoriete nummers.


Waveform

Waveform display op de Pioneer CDJ 2000 speler

Een wave form betekent letterlijk "golf vorm". Het onderste gedeelte op bovenstaande afbeelding is zo'n waveform. Hiermee zie je precies hoe het volume van het nummer verloopt, en dus waar de pieken en dalen (rustige stukjes of breaks) in een nummer zitten.

terug naar boven


Merken cd / mp3 / media spelers

Er zijn veel verschillende merken die cd-spelers maken. Maar welke moet je nu hebben en welke kun je beter niet kiezen? In deze tekst geven we daar onze mening over.
Pioneer

Dé standaard voor professionele dj's is al jaren Pioneer, op dit moment met hun CDJ 2000 Nexus speler.
Deze speler (of de voorganger, de CDJ 2000) kom je dan ook overal tegen in clubs en discotheken in het land. Ook bij verhuurbedrijven kom je vrijwel uitsluitend deze speler tegen, omdat dj's daar nu eenmaal om vragen.

Wanneer je dus in clubs of discotheken wilt gaan draaien kun je het beste een Pioneer speler kopen.
Dat hoeft natuurlijk niet meteen de CDJ 2000 Nexus te zijn (die kosten namelijk meer dan 1700 euro per stuk).
De CDJ 350 is een prima instapmodel en met een prijs van net boven de 500 euro redelijk betaalbaar.

Uiteraard zitten er wel flinke verschillen tussen de CDJ 350 en de CDJ 2000 Nexus, maar je raakt in elk geval wel vertrouwd met de layout en werking van Pioneer cd-spelers.

Beide modellen zijn overigens geen cd-spelers meer te noemen, ze kunnen namelijk ook prima overweg met USB apparaten en sturen MIDI signaal uit (zie de begrippenlijst hierboven).

Bekijk alle Pioneer cd / mp3 / media spelers


Denon

De nummer 2 op het gebied van professionele cd-spelers is Denon. Met name op het gebied van dubbele 19 inch cd spelers is Denon al jaren een behoorlijk grote speler. Het merk is, evenals Pioneer, zeer degelijk en betrouwbaar.

Denon is in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan Pioneer, en bovendien bevatten Denon producten over het algemeen ook meer functies dan gelijkwaardige Pioneer producten. Je krijgt dus meer waar voor je geld.

Dat is echter ook meteen het grootste probleem met Denon spelers ; ze hebben zoveel functies (ook wel features genoemd) dat het wat oefening vergt om alles eruit te halen wat erin zit. Bovendien heeft Denon regelmatig 2 of meerdere functies onder 1 knop zitten om alles kwijt te kunnen.

Dat is allemaal geen probleem als je er alleen zelf mee werkt, zoals bij een drive-in show. Als iedereen er echter mee moet kunnen werken kan het wel een probleem zijn. Om die reden zie je Denon ook niet vaak in clubs, discotheken en bij verhuurbedrijven. Omdat Denon wel de nummer 1 is op het gebied van dubbele
cd-spelers zie je ze wel vaak op plaatsen waar weinig ruimte is, zoals in café's en bij drive-in shows.

Pioneer heeft weliswaar wat minder functies, maar de gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van hun apparatuur is dan ook één van de belangrijkste redenen dat het merk zo succesvol is.

Bekijk alle 19 inch cd / mp3 / media spelers van Denon
Bekijk alle tabletop cd / mp3 / media spelers van Denon


Numark

Een stapje lager, maar zeker niet slecht, is Numark. Dit merk loopt altijd voorop met de nieuwste ontwikkelingen en was dan ook één van de eerste met een USB controller. Nu nog heeft het merk een
zeer uitgebreid assortiment in USB, I-Pod en MIDI controllers. Bovendien is Numark zeer betaalbaar.

Numark is echter ook minder degelijk als Pioneer en Denon, waardoor je het niet vaak terugziet bij professionals. Numark kom je vooral tegen bij (hobby) drive-in shows en thuis dj's.

Bekijk alle 19 inch cd / mp3 / media spelers van Numark
Bekijk alle tabletop cd / mp3 / media spelers van Numark


Overige merken cd-mp3-mediaspelers

Naast Pioneer, Denon en Numark zijn er nog een hele hoop B merken die zich richten op de hobbyist en thuis dj. Enkele voorbeelden zijn DAP, Reloop, JB Systems, American Audio en Gemini.

Deze merken hebben vaak een prima prijs/kwaliteitsverhouding maar worden niet gebruikt door professionals vanwege hun mindere degelijkheid, betrouwbaarheid en acceptatie in de markt. Dit is geen probleem als je thuis draait en een paar keer per jaar op een feestje, maar wel als je wekelijks op pad bent of een verhuurbedrijf hebt. Dan kun je beter wat meer investeren en Pioneer of Denon spelers kopen.

Klik hier voor verkoopadressen van deze merken


terug naar boven

Laatste update van dit artikel: 04-03-2014