home  »   alles over geluid en licht  »   dj worden  »  

Drive-in-show beginnen

 

Bax-shop.nl - alles voor de DJ, Producer en Muzikant!
Veruit de meeste dj's beginnen met heel veel thuis te oefenen. Er komt echter een moment dat je ook op feestjes wil gaan draaien. Nu kun je natuurlijk proberen een felbegeerd plekje als dj in een café, discotheek of club te bemachtigen maar er zijn heel veel dj's die dat willen.

De meeste dj's beginnen dan ook met draaien op feestjes van vrienden, kennissen en familie.
Daar heb je echter wel wat apparatuur voor nodig, want die is meestal nog niet aanwezig.


advertentie JH geluid

Wat is een drive-in-show?

Een dj die zelf alle apparatuur meeneemt naar een feest noemen we een drive-in-show.
Op deze pagina lees je wat je allemaal nodig hebt als je een drive-in-show wilt beginnen.

Wil je een drive-in-show huren voor je feest? Klik hier voor een overzicht van drive-in-shows in jouw regio!

Muziek voor je drive-in-show

Het eerste wat je nodig hebt als je een drive-in-show wilt beginnen is muziek. Waarschijnlijk ben je al een tijdje bezig met draaien dus je zal al wel behoorlijk wat muziek hebben, maar is dat wel de juiste muziek? En waar kun je je muziek het beste kopen? Je leest er alles over in ons artikel alles over muziek.

DJ apparatuur voor je drive-in-show

Om te beginnen heb je natuurlijk goede dj apparatuur nodig. Alles daarover lees je in ons
artikel over dj apparatuur. Als drive-in-show kun je het beste kiezen voor een goede all-in-one speler die overweg kan met cd's, USB sticks en als je wilt ook MIDI.

Ook als je zelf niet meer met cd's draait heb je bij een drive-in-show toch een cd-speler nodig aangezien gasten nogal eens met een cd'tje aankomen voor een stukje of iets dergelijks. Als je met een MIDI controller draait kun je eventueel ook de dvd speler in je computer gebruiken natuurlijk.

Zorg ook dat je altijd een verloopkabeltje bij je hebt om een iphone aan te kunnen sluiten aangezien steeds meer mensen daar tegenwoordig mee aankomen. Dat kan gewoon met een standaard mini jack naar tulp (RCA) kabeltje via de hoofdtelefoon uitgang van de iphone (of een andere smartphone).

Geluidsinstallatie voor je drive-in-show

Naast dj apparatuur is een goede geluidsinstallatie het belangrijkste onderdeel van je drive-in-show.
Als je jezelf richt op bruiloften, verjaardagen, kleinere personeelsfeesten en dergelijke zullen veruit de meeste feesten voor maximaal 100 a 150 gasten zijn, maar als je pas net begint zul je meestal kleinere feestjes doen tot maximaal 50 gasten.

Je hoeft dan ook niet direct een geluidsinstallatie van 10.000 euro te kopen, maar een fatsoenlijke sub-top set is wel aan te raden. Als je voornamelijk kleine feestjes tot 75 a 100 gasten doet is een DAP clubmate II al een erg leuk setje om mee te beginnen. Wel zelf even wielen onder de subwoofer zetten anders is hij erg lastig te vervoeren.

Natuurlijk is dit een erg low budget setje dus verwacht er geen wonderen van. De kwaliteit van de connectoren en de lak is niet super maar het geluid is volgens velen best aardig voor het geld. Wil je een stapje hoger? Kijk dan eens naar de DAP XT serie en de DAP Soundmate series of naar Behringer Eurolive speakers.

Met name DAP heeft een erg slechte reputatie in de drive-in-show wereld. Dat komt omdat DAP vroeger veel slechte producten uit China importeerde. Nu hebben ze nog steeds mindere producten (De DAP MC serie is daar een goed voorbeeld van) maar de hierboven genoemde series zijn een stuk beter van kwaliteit.

Wil je toch liever een wat meer geaccepteerd merk? Kijk dan eens naar merken als ElectroVoice (EV), DB Technologies, HK Audio, QSC enzovoorts.

Ben je op zoek naar de voor- en nadelen van actieve luidsprekers of wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een geluidsinstallatie? Lees dan onze wiki over luidsprekers en versterkers!

Verlichting voor je drive-in-show

Natuurlijk zijn allerlei flitsende en bewegende lampen veel leuker dan een paar saaie LED parren maar toch is dat juist het eerste wat je moet kopen als je verlichting voor je drive-in-show zoekt. Die LED parren vormen namelijk de basis van je lichtshow en bij veel feestjes heb je aan 8 fatsoenlijke LED parren meer dan genoeg, vooral als er ook veel gasten van 40 jaar en ouder komen.

De KLS serie van Eurolite is erg populair en bevat voor ieder wat wils. De KLS 200 is de goedkoopste optie en met een prijs van nog geen € 200,00 voor een setje van 4 LED parren prima te betalen. Voor dat geld krijg je er zelfs een stevige tas bij om ze in te vervoeren!

Het nadeel van de KLS 200 is dat ze zijn niet zijn uitgevoerd met TCL modules (Tri Color LEDs). Dat wil zeggen dat de kleurenmenging niet zo mooi is. Als je bijvoorbeeld je lampen op paars zet zie je wel een paarse vlek op de vloer, maar als je in de lamp kijkt zie je een hoop rode en blauwe lampjes. Bij Tri Color LEDs zie je ook echt paars als je in de lamp kijkt, een stuk mooier dus.

Uiteraard heeft Eurolite ook Tri Color LEDs in het assortiment. De KLS 801 is de populairse variant uit het Eurolite gamma en heeft 7 TCL modules per spot. De lichtopbrengst is enorm, zelfs hoger dan een ouderwetse par lamp van 300 watt! De KLS 801 is natuurlijk wel wat duurder en kost iets meer dan € 400,00 voor een setje van 4 spots. Eurolite heeft nog wel krachtigere LED parren maar voor een drive-in-show zijn de KLS 801 meer dan voldoende.

Ben je op zoek naar een goedkoper alternatief? De Ayra ComPar Kit 2 heeft dezelfde eigenschappen als de KLS 801, en dat voor een prijs van slechts € 280,00! Deze set is wellicht wat minder degelijk dan de Eurolite versie maar met een standaard garantie van 3 jaar weet je zeker dat je er voorlopig veel plezier van hebt.

Daarnaast is een goede lichtsturing aan te raden. De LED parren uit de Eurolite KLS serie hebben wel een aantal ingebouwde programma's maar het is erg prettig als je die op afstand kunt besturen. Zo kun je bijvoorbeeld een rustig programma selecteren aan het begin van de avond en een wat wilder programma als je house of dance draait. Je hebt al een lichtsturing voor een paar tientjes.

Als je de basisverlichting van 8 LED parren op orde hebt kun je gaan kijken naar wat effecten. Probeer dat wel een beetje synchroon en niet te druk te houden, bijvoorbeeld 2 scanners en een leuk effect zoals een moonflower, laser of spiegelbol in het midden. Dit alles natuurlijk aan een degelijke truss brug opgehangen met veilige klemmen en safety's en een rookmachine erbij zodat de lichtbundels mooi uitkomen en je hebt al een behoorlijke drive-in-show!

advertentie JH geluid

De vergeten kostenpost : kabels, statieven en flightcases

Als je een drive-in-show wil beginnen en de kosten worden op een rijtje gezet worden kabels, statieven en flightcases vaak vergeten of onderschat, terwijl dit toch een behoorlijke kostenpost is. Je hebt sowieso 2 statieven nodig voor je luidsprekerset, 1 of 2 statieven voor je verlichting, stroomkabels, XLR kabels (zowel voor het licht als voor het geluid), eventueel speakon kabels als je voor passieve luidsprekers gaat, verlengkabels, haspels enzovoorts.

Die kabels kun je ook in een goedkope kunststof bak van de bouwmarkt of IKEA vervoeren maar je dure apparatuur kun je het beste in een flightcase vervoeren. Die kosten echter ook al snel meer dan 100 euro per stuk en dat loopt dus flink op. Als je nog niet al te vaak buiten de deur hoeft te draaien kun je de spullen voorlopig misschien nog wel vervoeren in de originele doos maar als je vaker weg bent zul je op een gegeven moment toch moeten overstappen op een degelijkere (en professionelere) oplossing.

Een mooi meubel voor je drive-in-show

Ook een mooi meubel is een belangrijk onderdeel van je drive-in-show. Dat is namelijk één van de belangrijkste dingen om jezelf te onderscheiden van al die andere drive-in-shows. Bovendien zorgt het ervoor dat je drive-in-show er netjes uitziet. Dat hoeft niet eens zo heel duur te zijn, een mooi houten voorzetwandje met je naam erop ziet er al een stuk beter uit dan allemaal losse apparaten met een hoop kabels op een tafeltje. Je moet het alleen wel kunnen vervoeren...

Vervoer van je drive-in-show

In het begin kun je al je spullen misschien nog net in de auto gepropt krijgen maar je zal waarschijnlijk al redelijk snel toe zijn aan een aanhanger of busje om je drive-in-show te vervoeren. Als je maar enkele keren per jaar een optreden hebt is het vaak interessant om een aanhanger of busje te huren maar als je meerdere keren per maand op pad bent is het al snel voordeliger zelf iets te kopen.

Dat hoeft natuurlijk niet meteen gloednieuw te zijn, met name aanhangers zijn regelmatig voor nette prijzen te vinden op Marktplaats. Een fatsoenlijke bus is wel een stuk duurder, als je die erg goedkoop kunt krijgen heeft dat vaak een reden en dan ben je al snel veel geld kwijt aan onderhoud.

Promoten van je drive-in-show

Als je alles op orde hebt voor je drive-in-show moet je natuurlijk nog wel optredens zien te krijgen.
Een website, visitekaartjes en een advertentie hier en daar is zeker geen overbodige luxe.

Lees hier alles over het promoten van je drive-in-show!

Dure hobby, zo'n drive-in-show!

Inderdaad, als je het goed op orde wilt hebben kost een complete drive-in-show behoorlijk wat geld en je moet behoorlijk wat avondjes draaien om dat er weer uit te halen. Je moet het dan ook echt als hobby zien, er zijn maar weinig bedrijven die hier echt van kunnen leven. Overigens zijn de meeste grote geluidsbedrijven ook begonnen als drive-in-show dus het kán wel, maar er zijn tegenwoordig zoveel drive-in-shows dat het een erg lastige klus wordt.

Als je iets zoekt om makkelijk rijk mee te worden moet je echt even verder zoeken, dat gaat met een
drive-in-show niet lukken. Hou je van muziek en vind je het geweldig om mensen daarmee te vermaken?
Dan is een drive-in-show een hele leuke hobby!


terug naar boven


Laatste update van dit artikel: 06-11-2014